Türkiye ‘nin yatırım ortamını tanıtan ve yabancı yatırımcılara rehberlik eden T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın Başkanı İlker Aycı, CNCBe.com Haber Müdürü Burcu Göksüzoğlu’nun sorularını yanıtladı.
Yabancı yatırımcının Twitter yasağına bakışının nasıl olduğunun sorulması üzerine Aycı, “Elbette Twitter’la ilgili en başında ilk meydana geldiğinde bir endişe gördük. Ama sonra sordular biz de anlattık. Ve gördüler ki bu mesele Türkiye ile Twitter arasında, Türkiye’de kişisel hak ve hürriyetlerin ve mahrem alanın korunmasıyla ilgili. Vatandaşlarımızın mahrem alandaki hukukunun korunmasıyla ilgili bir meseleydi” dedi.
Aycı, “Türkiye ile Twitter arasında bir kurumsal anlaşma yoktu. Bu tip durumlarda mahkeme kararlarının uygulanmasıyla ilgili ne gibi bir içtihat yapacaklarına dair herhangi bir anlaşmamız yoktu. Görüşmeler sürüyor şu anda ülkemiz ile Twitter arasında” dedi.
‘ÜMİT EDERİM Kİ ANLAŞMAYA VARILIR’
“Ümit ediyorum ki çok kısa bir süre içerisinde bir anlaşmaya varılır” ifadelerini kullanan Aycı, “Hem vatandaşlarımızın kişisel hak ve hürriyetleri ve mahrem alanları korunmuş olur, hem de erişim hakkı da tüm vatandaşlarımızın erişebileceği şekilde Twitter gibi mecralara devam eder” değerlendirmesinde bulundu.
‘TÜRKİYE’DEN PARA KAZANIYOR’
“Twitter ülkemizde faaliyet gösteren önemli bir şirket” diyen Aycı, “Ama aynı zamanda ülkemizden de vatandaşlarımızdan da çok ciddi reklam vesaire hizmetleriyle para kazanan, ülkemizden yarar sağlayan bir şirket. Dolayısıyla karşılıklı menfaatleri gözeteceklerdir” şeklinde konuştu.
‘OFİS İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ’
Twitter’ın Türkiye’de ofis açmasıyla ilgili konuşan Aycı, “Gündemimize aldık zaten. Gerek Twitter, gerek Twitter benzeri platformları daha sık ziyaret ederek, onlarla daha sık görüşerek Türkiye’de sürekli bir ofis bulundurmalarını, ki Twitter’ın dünyada 20 ülkede ofisi var, sadece biz istemiyoruz” dedi.
“(Twitter’ın) Türkiye’de ofis kurması, onların Türkiye’de yatırım yapabilmeleri adına elimizden geleni yapacağız. Belki bu bizim bir eksikliğimizdir, bunu kapatmak için şimdi harekete geçiyoruz” dedi.
‘ZİYARET EDECEĞİZ’
Nisan ayında Amerika ziyaretleri olacağını ifade eden Aycı, o ziyarette Twitter’la temasa geçmeyi düşündüklerini belirtti.
‘ANLIK GELİŞMELER ETKİLEMEMELİ’
Ankara İdare Mahkemesi’nin Twitter’a erişim yasağının yürütmesini durdurmasını değerlendiren Aycı, şöyle konuştu: “Değişmeyen bir pozisyon var. İnsanlarımızın vatandaşlarımızın kişisel hak ve hürriyetleri çok çok önemli. Onların mahrem alanları çok önemli. Hatta mahrem alandan başlayan gelişmeler bazen milli güvenliği ilgilendirecek meselelere sıçrayabilir. Öncelikle bunu teminat altına alacak bir hukuku, bir kurumsal ilişkiyi bu şirketle oluşturmak lazım. Kuralları belirledikten sonraki süreç, iki tarafında da ortak anlaşmasıyla birlikte çözüme kavuşacaktır. Anlık gelişmeler etkilememeli. Uzun perspektifli bir ilişkimiz olmalı bizim Twitter’la, bugün Google ile böyle bir ilişki kurulmuş durumda.”