Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, ‘rüşvet ve yolsuzluk’ operasyonunu yöneten
İstanbul
Cumhuriyet BaşsavcıVekili Zekeriya Öz, 2. Dalga Soruşturması talimatını verince görevden alınan Savcı Muammer Akkaş ile Akkaş’ın ‘soruşturmaya müdahaleyle’ suçladığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ve operasyon sonrası atanan İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok’la birlikte 9 kişi için inceleme başlatılması kararı aldı.
HSYK, 17 Aralık’taki ‘rüşvet ve yolsuzluk’ soruşturmasına sonradan dahil edilenler dahil beş savcıya da inceleme kararı verirken, ilk kez bir emniyet müdürü için inceleme istedi. HSYK, Altınok’la ilgili olarak, ‘soruşturmayı karartmak ve engellemek’ iddiasıyla inceleme yapılmasına karar verdiği öğrenildi. Öz’ün ailesinden 8 kişiyle birlikte Ekim 2013’teki Dubai’de tatil yaptığı 78 bin liralık faturayı, operasyonda gözaltına alınıp serbest bırakılan Ali Ağaoğlu’nun şirketinin ödediği iddiası da inceleme konularından.
Kime neden
inceleme başlatıldı?
HSYK 3. Dairesi dün sabah 10.00’da aynı zamanda HSYK Başkanvekili olan Ahmet Hamsici’nin başkanlığında toplandı. Toplantıda, ‘rüşvet ve yolsuzluk’ operasyonu ve 2. Dalga Soruşturması sonrasında ortaya atılan ihbar ve şikâyetler incelendi. Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan
ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Başbakan Yardımcılığı döneminde yaptığı suç duyurusu çağrısı ile medyada çıkan haberlerin toplandığı dosya görüşüldü. 2005’te yürürlüğü giren Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 161/5 son maddesindeki, ‘En üst dereceli kolluk amirleri hakkında, hâkimlerin görevlerinden dolayı tâbi oldukları yargılama usulü uygulanır’ düzenlemesi çerçevesinde HSYK, emniyet müdürü Altınok için de inceleme kararı verdi. HSYK’nın sekiz savcı ile ilgili inceleme konusu yapılmasını istediği iddiaların şunlar olduğu öğrenildi:
Zekeriya Öz: Dubai tatilinin parasını Ağaoğlu’nun inşaat Şirketinin ödediği, Fatih Belediyesi’nde
iş
takibi iddiaları. Yönettiği rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının hukuka aykırı yapıldığı ve gizliliğin ihlal edildiği, basına bilgi sızdırıldığı.
Muammer Akkaş: 2. Dalga Soruşturması’nda gizliliği ihlal etmek. Basına bilgi sızdırmak. Yasalara aykırı bildiri dağıtıp, UYAP sistemine kaydetmeden soruşturma yapmak. İstanbul Cumhuriyet Başsavısı Çolakkadı’nın usulsüz soruşturma yaptığı ve kendisine bile bilgi verilmediği iddiası.
Turan Çolakkadı: Savcı Muammer Akkaş’ın dosyayı başka savcılara vererek soruşturmaya müdahale ettiği ve şüphelilerinin önlem alıp, kaçması ve delil karartması imkanı verdiği iddiası.
Oktay Erdoğan: Akkaş’ın görevden alınarak, 2. Dalga’nın engellendiği, şüphelilerin önlem alması, kaçması, delil karartması imkânı verildiği iddiası.
Celal Kara: Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının usulsüz ve hukuka aykırı yapıldığı. Basına bilgi sızdırıldığı ve soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiği iddiası.
Mehmet Yüzgeç: Ali Ağaoğlu ile Oğuz Bayraktar dahil 23 kişiyle ilgili soruşturmayı yürütürken gizliliğin ihlal edilmesi ve usule aykırı davranıldığı iddiası.
Ekrem Aydıner: Rıza Sarraf, Barış Güler, Kaan Çağlayan ve Süleyman Aslan’ın da aralarında bulunduğu 21 kişinin ifadelerini Savcı Celal Kara ile soruşturmaya sonradan dahil edilen savcılar Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol almıştı. Savcıların talebiyle Sarraf, Güler, Çağlayan ve Aslan’ın arasında bulunduğu 14 kişi altın kaçakçılığı, kara para aklama, rüşvet suçlarından tutuklanmıştı. Soruşturmanın usulsüz yapıldığı iddiası.
Mustafa Erol: İfadeleri alan diğer Savcı Erol’a da diğer savcılarla aynı iddialarla inceleme istendi.
Kararı suç duyurusunda bulunan Bozdağ verecek
HSYK, 3. Daire’nin, soruşturma-inceleme izin talepli 17 Aralık dosyasını HSYK’nın da Başkanı olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın onayına sunacak. Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 82. ve HSYK Kanunu’nun 6. maddesi gereği ancak Bakan Bozdağ, kimler hakkında ‘inceleme-soruşturma izni’ verirse o kişi hakkında işlem yapılabilecek. HSYK’nın inceleme-soruşturma izni talepli dosyasının henüz Adalet Bakanlığı’na ulaşmadığı bildirildi.
Altınok, programını yarıda kesti
İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, ‘inceleme’ haberini, Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından çocuklara yönelik düzenlenen ‘farkındayım aldanmam’ isimli tiyatro oyununu izlemek için gittiği Beylikdüzü Kültür Merkezi’de öğrendi. Kararı soran gazetecilere “Herşey de hayır vardır. Bilgim yok” diye cevap veren Altınok, programını yarıda keserek kültür merkezinden ayrıldı. Makam arabasına binen Altınok’un cep telefonunu ile konuşması dikkat çekti. Kültür merkezine girerken gazetecilerin emniyet binalarına girişinin yasaklanmasını sorması üzerine böyle bir yasağın söz konusu olmadığını belirten Altınok, “Sadece emniyet binalarındaki
basın
odalarının kaldırılması söz konusuydu” dedi.