Dışişleri Bakanı Davutoğlu, kasım ayının ilk yarısında Bağdat’ı ziyaret etmeyi planladığını, Maliki’nin Türkiye ziyaretinin zamanlamasının ise kademeli olarak tespit edileceğini söyledi.
ANKARA
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Ankara’yı ziyaret eden Iraklı mevkidaşı Hoşyar Zebari, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından Ankara Palas Devlet Konukevi’nde ortak basın toplantısı düzenledi.
Zebari ile son dönemde New York ve Cenevre’de yaptığı görüşmelerde iki ülke ilişkileri bağlamında önemli istişarelerde bulunduklarını kaydeden Davutoğlu, “Türkiye ve Irak, dünyada ve bölgemizde birbiriyle stratejik ilişkiler geliştirmek için en güçlü altyapıya sahip iki ülkedir. Biz bu yaklaşımla her zaman, her şartta Iraklı kardeşlerimizin yanında olduk ve Irak-Türkiye ilişkilerini bölgede bir istikrar omurgası olarak değerlendirdik” diye konuştu.
Irak’ın hiçbir kesimini diğerinden ayırt etmedik
Davutoğlu, “Hiçbir zaman Irak’ı kendimizden ayrı görmedik. Irak’ın huzurunu, refahını, mutluluğunu, kendi huzurumuz, refahımız, mutluluğumuz olarak değerlendirdik. Irak’ın hiçbir kesimini diğerinden ayırt etmedik. Iraklı Sünniler, Şiiler, Hristiyanlar, Araplar, Kürtler, Türkmenler, Yezidiler, hepsi bizim için Iraklılar olarak azizdirler. Irak’ın geleceği açısından en büyük katkı yapacak topluluklardır” ifadesini kullandı.
Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son dönemlerde, maalesef bazı konjonktürel gerekçelerle ilişkilerimizde bir durağanlık yaşanmıştı. İlişkilerimiz eskisi kadar yoğun olmamıştı. Yine hep devam etti, her düzeyde sürdü, ticari ilişkilerimizde büyük artışlar yine gözlendi, halklarımız arasındaki derin kardeşlik bağları hep sürdü. Şimdi son dönemde bunu daha ileri bir aşamaya götürme konusunda da her iki tarafta çok güçlü bir irade var.”
Davutoğlu Kasım ayında Bağdat’ı ziyaret edecek
Davutoğlu, iki ülke yetkililerinin karşılıklı ziyaret ve görüşmeleriyle bir ivme kazanıldığını, bugün de atılabilecek yeni adımları ele aldıklarını belirtti. ”Önümüzdeki günlerde, inşallah Kasım ayının ilk yarısında ben Bağdat’ı ziyaret edeceğim” diyen Dışişleri Bakanı, “Önümüzde iki hafta içinde inşallah ben Irak’a gitmiş olacağım. Çok özlediğim Bağdat’a tekrar kavuşmak imkanı bulacağım” diye konuştu.
İkili ilişkilerin özellikle ulaştırma, enerji, ekonomi, ticaret, tarım ve sağlık alanlarında tekrar ivme kazanması hususunda da mutabık kaldıklarını aktaran Davutoğlu, ”Sayın Meclis Başkanımızın Irak’ı ve Sayın Maliki’nin Türkiye’yi ziyaretleri de bundan sonra atılacak adımlar olarak zamanlaması kademeli olarak tespit edilecek adımlar” dedi.
“Komşu ülkeler mutlaka devrede olmalı”
Suriye’deki gelişmeleri de ele aldıklarını dile getiren Davutoğlu, “Türkiye ve Irak, ezelden beri kardeştir ve ebediyete kadar da kardeşliği devam edecektir. Bu kardeşlik eminim bölgeye de istikrar, huzur ve barış getirecektir” ifadesini kullandı.
Londra’da gerçekleştirilen Suriye Halkının Dostları toplantısında Cenevre-2 Konferansı’na ilişkin nelerin ele alındığının sorulması üzerine Davutoğlu, Türkiye’nin, Londra’da ortaya çıkan metne doğrudan katkı yaptığını, metnin esas itibariyle Cenevre-1′deki temel hususları tekrar ettiğini ve bazı muğlaklıkları giderdiğini kaydetti. Dışişleri Bakanı, metnin 11 ülkenin ortak pozisyonu olduğunu ve Cenevre-2 ile ilgili en kapsamlı çerçeveyi ortaya koyduğunu da söyledi.
Cenevre-2 toplantısının hazırlıklarında Suriye’nin komşularının en etkin şekilde bulunmalarının önemini vurgulayan Davutoğlu, “Cenevre-2′den sadece ABD ve Rusya arasında veya sadece P5 arasında hazırlıkları yürütülen bir süreç olarak netice alınması mümkün olmaz. P5 olmalı ve komşu ülkeler mutlaka ve mutlaka sürecin en başından itibaren devrede olmalılar. Çünkü en nihayetinde bu krizden en fazla etkilenen, en fazla zarar gören ülkeler komşu ülkelerdir” diye konuştu.
“Türkiye’nin rolüyle ilgili sorunumuz yok”
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de basın toplantısında yaptığı konuşmada Irak’ın Türkiye’yi ve Türkiye’nin bölgedeki rolünü takdir ettiğini belirterek, ”Bizim Türkiye’nin rolüyle ilgili hiçbir sorunumuz, tavrımız yok. Bunun yanı sıra, bu bölgede kaderimizin ortak olduğuna inanıyoruz” dedi.
İki ülke arasında yapıcı bir ilişki kurmak için bazı konularda görüş ayrılığı olsa bile, çözülmeyecek hiçbir problem olamayacağını belirten Zebari, “Bunu da sanırım bakanlar, liderler aracılığıyla, diplomasi ve resmi kanallardan iletişim kurarak çözebiliriz. Bağdat-Ankara arası uçakla 1,5 saat gibi çok kısa bir mesafede. Dolayısıyla iletişim kurmak için aramızda çok mesafe yok” diye konuştu.
Sadece iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltme adına değil yeni ufukları açma adına da yeni adımlar atmada karar kıldıklarının altını çizen Zebari, birçok alanda eşgüdüm konusunda mutabık kalındığını ifade etti.