”The Inspiration Mars Vakfı” tarafından Washington Ulusal Basın Kulübü’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan MacCallum, çiftin Mars’a inmeyeceğini, gezegenin çevresinde dolaştıktan sonra Dünya’ya döneceğini söyledi.
Gezinin yaklaşık 16 ay süreceğini belirten MacCallum, çiftin yolculuğa, özel bir roket ve kapsülle çıkacağını ifade etti.
MacCallum, yolculuk boyunca çiftin sınırlı olanaklara sahip olacağına, idrarlarını içme suyuna dönüştürecek bir sistem kullanacaklarına işaret etti.
Uzaya neden bir çift göndermek istedikleriyle ilgili soruya MacCallum, ”Bu, tamamen sembolik bir karar. Uzayda insanlığı bir erkek ve bir kadının temsil etmesini istiyoruz. Böylesi güç ve riskli bir yolculukta ancak evli bir çift, birbirlerine destek olabilir” yanıtını verdi.
Uzayın ilk karı kocası, ”Kızıl Gezegen”in yaklaşık 160 kilometre yakınından geçecek.
Çifti taşıyan uzay aracının 5 Ocak 2018′te fırlatılması planlanıyor. 20 Ağustos’ta Mars’ın yakınından geçecek çift, her şey yolunda giderse 21 Mayıs 2019′ta Dünya’ya dönecek.
Özel sektörün Mars yolculuğu girişiminin masrafları büyük ölçüde, ilk uzay turisti Dennis Tito tarafından karşılanacak. Girişimin yaklaşık 1 milyar dolara mal olması bekleniyor.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), projeye katılmıyor.
Kar amacı gütmeyen ”The Inspiration Mars Vakfı”nın başında bulunan Tito, 2001 yılında Rusya’ya ait Soyuz uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) giderek ilk uzay turisti olmuştu. ISS’te bir hafta geçiren Tito, bu yolculuk için Rusya’ya 20 milyon dolar ödemişti.
kaynak aktifhaber