- Bülent Arınç’tan önemli açıklamalar!
- 5 bin kişilik yeni konteyner kent!
- BDP’li heyet Kuzey Irak’a geçti!
- Cilvegözü zanlıları tutuklandı!
- İstanbul’da şafak operasyonu!
- Rehineler yarın teslim edilecek!
admin | 28 Şubat 2013 | Eğitim, Güncel, Manşet
DİYARBAKIR- Fatih Projesi kapsamında, Tablet Bilgisayar ve Akıllı Tahtalarla eğitim vermeye başlayan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda, sosyal paylaşım sitelerine Milli Eğitim Eski Bakan Ömer Dinçer’in, “Barındırdığı içerikler üzerinde herhangi bir denetim bulunmadığı ve öğrencilerin eğitime ayırmaları gereken zamanı eğitim dışı konularda harcamalarına sebep olduğu” gerekçesi ile yasak koyduğu sosyal paylaşım sitelerine erişimin, yeni Bakan Nabi Avcı ‘nın onayıyla tüm okullarda tekrar serbest bırakılmasına eğitici ve STK’lardan tepki gelmeye başladı. Diyarbakır’da faaliyetlerde bulunan İkra Eğitim Der üyesi ve eğitimci Şaban Aslan, konu ile ilgili olarak İlke Haber Ajansı’ına yaptığı değerlendirmede, sosyal paylaşım sitelerine erişimin kaldırılmasıyla bundan sonra öğrencilerin, öğretmenlerin artık okul ve MEB’e bağlı tüm sosyal tesislerde sosyal paylaşım sitelerinin aktif olarak kullanılabileceğine dikkat çekti.
Sosyal paylaşım siteleri çocuğun gelişimini olumsu etkiliyor
Bilgisayar çağında teknolojiden, internetten faydalanılamamasının düşünülmediğini belirten Aslan, çocuk bilgiye erişmeli ve çağı yakalaması gerektiğini belirterek, “İnternetin, sosyal medyanın çocuğun sosyal gelişimini olumsuz etkilediği konusunda artık şüphe yoktur. Fakat çocukları da internete emanet etmemek gerekir. İnternetin bizim çocuklarımızı eğitmesine izin veremeyiz” dedi.
‘Öğrenciler için bu filtrenin kalkması büyük sakıncalar doğuracaktır’ Yapılan araştırmaların Twitter ve Facebook gibi sosyal medya sitelerinin sigara ve alkol bağımlılığından daha da kötü bağımlılık yaptığına dikkat çeken Aslan daha sonra, “İnternet bağımlısı olan kişiler zamanla kendisi için hayati olan şeyleri kaçırmaya ya da görmezden gelmeye başlıyor. Kişisel bakımlarıyla ilgili yemek-içmek gibi şeyleri bile ihmal edebiliyorlar. Kimi durumlarda uyumayı erteliyorlar, toplantılarını kaçırıp, işe, okula geç kalabiliyorlar. Sonuçlar ayrıca bu sitelerde yeterince beğeni alamamanın ise, kişide kıskançlık ve huzursuzluk duygusu yarattığını gösteriyor” şeklinde açıklamada bulundu.
Sosyal medya bağımlılarının gerçek yaşamla etkileşimlerini kaybettiği tespitinde bulunan Aslan, 350 milyondan fazla kişinin ”Facebook Bağımlılığı’ sendroumu yaşadığını belirtti.
Öğrencilerin okul dışında bu sitelere ‘zaten giriyor’ deyip de okullarda da bu sitelerin serbest olsun mantığına karşı olduğunu dile getiren Eğitimci Şaban Aslan, “Öğrenciler okul vaktinde ilgi alanı doğrultusunda ders sırasında sosyal medya sitelerine girebilir hatta tuttuğu takımla ilgili sitelerde de gezebilir. Biliyorsunuz Fatih Projesi kapsamında 62 bin 800 adet tablet bilgisayar dağıtıldı. Tabletler dağıtıldığında bazı öğretmenler tabletle okula gelenleri derse almaz oldular. Çünkü çocuklar sürekli Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerine giriyorlardı” ifadelerini kullandı.
Aslan değerlendirmesini son olarak “Milli Eğitimin bir kampanyası vardı biliyorsunuz ‘Haydi kızlar okula’ diye. Şimdi de ‘Haydi çocuklar twitter ve facebook’a’ kampanyası mı başlatmak istiyorlar?” sorusu ile bitirdi. (Osman İçli-İLKHA)