- Bülent Arınç’tan önemli açıklamalar!
- 5 bin kişilik yeni konteyner kent!
- BDP’li heyet Kuzey Irak’a geçti!
- Cilvegözü zanlıları tutuklandı!
- İstanbul’da şafak operasyonu!
- Rehineler yarın teslim edilecek!
admin | 11 Mart 2013 | Manşet
Türkiye-Ermenistan Gazeteci Diyalog Programı’nın beşinci senesinde, Türkiye’den yedi kişilik gazeteci grubu 14-20 Şubat 2013 tarihlerinde Ermenistan’ı ziyaret etti.
Hrant Dink Vakfı’nın Heinrich Böll Stiftung Derneği işbirliği ile 2009′dan beri uyguladığı Türkiye-Ermenistan Gazeteci Diyalog Programı’nın beşinci senesinde, Türkiye’den yedi kişilik gazeteci grubu 14-20 Şubat 2013 tarihlerinde Ermenistan’ı ziyaret etti.
Türkiye ve Ermenistan’daki gazeteciler arasında bağları kuvvetlendirmeyi ve iki ülke arasındaki haber alma ağlarının doğru yollardan kurulmasına katkıda bulunmayı amaçlayan programın beşinci senesinde, Ermenistan’da 18 Şubat 2013 tarihinde gerçekleşen başkanlık seçimlerini yerinde izleyen gazeteciler, seçim öncesi ve sonrası gözlemlerini okuyucu ve izleyicilerine sıcağı sıcağına komşu ülkeden aktardılar.
CNN Türk, Habertürk, NTV, Milliyet, Radikal, Star Gazete ve Today’s Zaman’dan Ermenistan’a ilk ziyaretlerini gerçekleştiren gazeteciler, Yerevan’da Civilitas Vakfı, Kafkas Enstitüsü, Bölgesel Çalışmalar Merkezi gibi kuruluşların yanı sıra CIVILNET, Internews ve YERKIR Media gibi medya kuruluşlarını ziyaret ederek Ermenistan’daki meslektaşları ile tanışıp iki ülke ilişkileri hakkındaki soru ve düşüncelerini paylaştılar. Grup, aynı program çerçevesinde Kasım 2012′de Türkiye’yi ziyaret eden Ermenistanlı gazeteciler grubu ile de bir akşam yemeğinde buluştu. Gazeteciler, program kapsamında Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandian ile ‘off-the-record’ bir görüşme yaparak Ermenistan’ın dış politikası ve iki ülke ilişkilerinin geleceği hakkındaki sorularına birinci ağızdan yanıt buldular. Ermenistan Parlamentosu’nu da ziyaret eden grup, Parlamento Başkan Yardımcısı Hermine Naghdalyan ile bir araya geldi.
Eski Dışişleri Bakanı ve Miras Partisi Başkanı Raffi K. Hovannisian, Ermenistan eski Başbakanı ve Özgürlük Partisi Başkanı Hrant Bagratyan, seçim öncesi açlık grevine başlayan Radyo Hay yöneticisi Andreas Ghukasyan da dahil, sekiz başkan adayından üçü, seçim kampanyaları devam ederken program katılımcıları ile özel olarak görüşerek seçimlerin Ermenistan halkı için önemini ve Türkiye-Ermenistan ilişkileri ile ilgili görüşlerini paylaştılar. Müreffeh Ermenistan Partisi milletvekili ve eski Dışişleri Bakanı Vartan Oskanian ile Ermeni Devrimci Federasyonu Taşnaksutyun Partisi Uluslararası Sekteri Giro Manoyan ile yapılan görüşmeler seçim süreci ile sınırlı kalmadı; gazeteciler ve siyasiler iki halkın ortak geçmişinin nasıl daha iyi bir geleceğe taşınabileceğini ve bu yolda ortak sorunların nasıl çözebileceğini masaya yatırdılar.
Uluslararası seçim gözlem misyonlarını koordine eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Yerevan Ofisi’ne yapılan ziyaret, Ermenistan’da seçim ve demokratikleşme sürecinde yaşanan gelişmeleri uluslararası bir perspektiften katılımcılara sundu.
‘Ermenistan İnsan Hakları Savunucusu’ sıfatını taşıyan Ombudsman Karen Andreasyan ile yapılan görüşmede, gazeteciler, ombudsmanın görev ve yetkileri ile seçimler dönemindeki özel misyonu hakkında bilgi alarak, Ermenistan vatandaşlarının hak ihlalleri ile ilgili bildirimlerini hangi kanallardan ombudsmana ilettiklerini birinci ağızdan öğrenme fırsatı buldular.
Soykırım Müzesi Enstitüsü Direktörü Hayk Demoyan’a müze ile ilgili sorularını yönelten gazeteciler, 2015 hazırlıkları hakkında da bilgi edindiler.
Gümrü Şehir Araştırmaları Merkezi, YIC Gençlik Girişim Merkezi ve Caritas ile Gümrü gezisi sayesinde bir araya gelen grup, Kars sınırındaki Ermenistan’ın ikinci büyük kenti Gümrü’de yaşayan insanların hayatlarını ve beklentilerini tanıma fırsatı buldular.
18 Şubat’ta gerçekleşen başkanlık seçimleri sonrasında, sivil toplum kuruluşları ve üniversite öğrencileri ile bir araya gelen gazeteciler, Transparency International görüşmesinde, derneğin seçimlerle ilgili bulguları ve şikayetlerle ilgili yasal süreç hakkında bilgi aldılar. AEGEE-Yerevan organizasyonu ile Yerevan Devlet Üniversitesi’nde farklı bölümlerde okuyan 30 kadar üniversite öğrencisi, Türkiye’den gazetecilerle geçmiş acıları, iki ülkenin geleceğini ve Türkiye’de basın özgürlüğünü konuştular. Bir hafta süren ziyaret esnasında gazeteciler, başkent Yerevan ve Gümrü dışında, Etchmiadzin ve Khor Virab’ı da ziyaret etti.