Dolar : Alış : 2.8014 / Satış : 2.8064
Euro : Alış : 3.1908 / Satış : 3.1966
HAVA DURUMU
hava durumu

İzmir19°CParçalı Bulutlu

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 56 Kategoride 707 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA !

Dokunulmazlık Görüşmeleri Kavgayla Başladı

Tweet
28 Nisan 2016 - 26 kez okunmuş
Ana Sayfa » TÜRKİYE » Dokunulmazlık Görüşmeleri Kavgayla Başladı

Bir süredir siyasetin gündeminde olan, milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarının aracısız olarak yargıya gönderilmesini sağlayacak tüzük değişikliği konusunda Meclis süreci bugün başladı. Anayasa Komisyonu’nun ilk toplantısı AK Partili ve HDP’li milletvekillerinin kavgasına sahne oldu.

Fotoğraf: Didem Özel Tümer / Al Jazeera Türk

Muafiyet teklifinin görüşüleceği Anayasa Komisyonu’nun ilk toplantısı kavgayla başladı. 

Al Jazeera Türk’ten Didem Özel Tümer’in haberine tarafından HDP ve AK Parti milletvekilleri, salondaki sıkışıklık sebebiyle başlayan tartışma ile birbirlerinin üstüne yürüdü. Tartışma çıktı. 

Kurul Başkanı Mustafa Şentop “Provokasyona muhakkak müsaade etmeyeceğim” diyerek milletvekillerine ağırbaşlılık çağrısı yaptı.

Tartışmanın devam etmesi üzerine Komisyon Başkanı Şentop, kameraların salon dışına çıkarılmasını istedi. Ancak bu da HDP’li vekillerin tepkisine neden oldu.

Önümüzdeki hafta Genel Kurul’da

Sadece iki maddeden oluşmasına rağmen, teklifin komisyon görüşmelerinin hararetli geçmesi bekleniyor. Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop komisyonda tansiyonu yıkmak amacıyla, söz isteyen tüm milletvekillerine zaman kısıtlamasına gitmeksizin konuşmaları için müsade vermeyi planlıyor. 

Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerin tamamlanmasının arkasından önerge önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu gündemine gelecek. Teklifin akıbeti de, Genel Kurul’daki görüşmeler sırasında netleşecek.

Ayrıca AK Parti ’den hem CHP ’den fire bekleniyor

Arşiv

Tüzük değişikliğinin referanduma gitmeksizin kabul edilebilmesi için 367 oy alması gerekiyor. AK Parti’nin 316 milletvekili var. Takviye açıklaması yapan MHP’nin de 40. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da değişikliği destekleyeceklerini açıklamasının ardından, sahip olduğu 133 milletvekili ile matematiksel olarak 367 kriteri aşılıyor. Fakat AK Parti keza kendi içinden, ayrıca de CHP’den fire bekliyor. Bu da referandum aralığında kalma anlamına geliyor.

AK Parti’de iki türlü fire beklentisi var. Birincisi, haklarında fezleke düzenlenen milletvekillerinin ‘hayır’ yönünde oy kullanması. İkincisi ise ‘teröre yardım verdikleri’ gerekçesiyle dokunulmazlıklarının kaldırılması gündeme gelen HDP milletvekilleri ile ilgili doğrudan adım atmak yerine, haklarında fezleke olan tüm milletvekillerinin aynı kefeye konulmuş olmasına tepki gösterenlerin ‘hayır’ demesi. 

Bazı AK Partili Doğu ve Güneydoğu bölgesi milletvekillerinin de dokunulmazlıklarının kaldırılması halinde HDP milletvekillerinin bunu “mertlik” olarak kullanacağı endişesinde oldukları belirtiliyor. Ancak Al Jazeera’nin konuştuğu bu milletvekillerinden bazıları ‘evet’ oyu vereceklerini çünkü konunun yalnızca HDP’li milletvekilleriyle ilgili olmaktan çıkarıldığını belirtti.

AK Parti, kendilerinden daha çok CHP milletvekillerinin, liderleri Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına rağmen ‘hayır’ diyeceği görüşünde.

Teklifin referandum aralığı olan 330 ile 367 aralarında bir oyla kabul edilmesi halinde gözler Erdoğan’ın kararında olacak

Teklifin referandum aralığı olan 330 ile 367 arasında bir oyla kabul edilmesi halinde ise gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceği kararda olacak. Erdoğan, değişikliği bir kere daha görüşülmek üzere Meclis’e gönderebilir veya referanduma sunulması kararı verebilir. Erdoğan’ın son dönemde görüştüğü bir takım AK Partili isimlere “geri adımın söz konusu olmayacağını” ve teklifi gerekirse referanduma götüreceğini söylediği öğrenildi.

Fakat kulislerde konuşulan başka olasılıklar da var.

Anayasa değişikliği teklifinin birincil tur oylaması bir nabız olarak değerlendiriliyor. Bu ilk turda alınacak oya kadar teklifin her tarafta komisyona çekilmesi de gündeme gelebilir. Ama buna fazla ihtimâl verilmiyor. Erdoğan’ın mesajlarının ardından AK Parti’nin buna yanaşmayacağı görüşü hâkim.

‘Referandum işimize yarar’

Al Jazeera’ye konuşan AK Partili kaynaklar referanduma gidilmesi olasılığının bir tehlike olmayacağı görüşünde. Hatta bunu ‘sahaya inmek’ açısından manâlı bir fırsat olarak değerlendiriyor. Bir kaynak, “Dokunulmazlıkların niçin kaldırılmadığını açıklamak için iyi bir fırsat” dedi.

Toplumda dokunulmazlıkların kaldırılmasına destek olduğunu gösteren AK Partili isimler, tüzük değişikliğinin referandumda yüksek oyla kabul edilebileceği görüşünde. AK Partili bir isim “Bu cins bir referanduma katılım düşük olur lakin destek yüksek olur” ifadesini kullandı.

Dün de kavga yaşanmıştı

TBMM’de AKP’li vekiller ile HDP’li vekiller aralarında dün de tartışma çıktı. HDP’li Ferhat Encü’nün ‘kolluk kuvvetlerinin sivilleri katlettiğini ’ söylemesiyle başlayan kavga yumruklu kavgaya dönüşmüştü.

AKP’li ve HDP’li Vekiller Meclis’te Birbirine Girdi, Yumruklar Konuştu – onedio.com

O anları CHP’li Mahmut Tanal Periscope’dan canlı olarak yayınlamış, yaşananların arkasında Meclis Pazartesi gününe değin tatil edilmişti.

, Dokunulmazlık Görüşmeleri Kavgayla Başladı egehurriyet.com farkıyla sizlerle.

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
İlgili Terimler : Dokunulmazlık Görüşmeleri Kavgayla Başladı, ,
TemaFabrika