Ciğerde Su Toplaması Tedavisi
Ciğerde Su Toplaması Tedavisi: Tıp dalında plörezi olarak isimlendirilen akciğer su toplaması, akciğeri çevreleyen zarın irin kapması sonucunda ortaya meydana çıkan bir sağlık sorunudur. Akciğerde su toplaması tedavisi hastadan hastaya tarafından istikrarsızlık gösterir. Hastanın durumuna özel olarak ciğerde su toplaması çare yöntemlerinden hangisinin uygulanacağına karar verilir.
Ciğerde Su Toplaması Tedavisi
Tıp dalında plörezi olarak isimlendirilen akciğer su toplaması, akciğeri çevreleyen zarın irin kapması sonucunda ortaya meydana çıkan bir afiyet sorunudur. Akciğerde su toplaması tedavisi hastadan hastaya göre değişkenlik gösterir. Hastanın durumuna özel olarak ciğerde su toplaması tedavi yöntemlerinden hangisinin uygulanacağına karar verilir.
Akciğerde Su Toplanması Nedenleri
Yürek ve böbrek yetmezliği
Ciğerde su toplaması nedenleri başında kalp ve böbrek yetmezliği geliyor. Yürek ve böbrek yetmezliği olması durumunda akciğer basıncında değiştirme söz konusu oluyor ve dengeler bozuluyor.
Zatürre
Bir öteki neden ise, zatürredir. Akciğerde akıcı birikmesi zatürre hastalığı esnasında değil, geçmesi durumunda ortaya çıkar.
Kanser
Kanser hastalarında da sıkça görülen bir sorundur, ciğerde su toplanması. Bunun nedeni ise, damar geçirgenliğinin artmasına ast olarak ciğerde su toplaması sorunu kendini göstermektedir.
Aşırı soğuğa maruz kalma
Fazla soğuğa maruz kalma durumunda da akciğer zarında sorunlar ortaya çıkabiliyor ve zamanla göğüs zarı içinde akışkan birikimi meydana geliyor.
Ciğerde Su Toplanması Belirtileri
- Akciğer genişlemesi
- Solunum sıkıntısı yaşama
- Öksürük
- Yüksek alev
- Üşüme ve titreme
Akciğerde Su Toplanması Tedavisi
Akciğerde su toplanması sorunu eğer zamanında tedavi edilmez ise, akciğerlerin sönmesine yol açabilir. Hayati bir tehlike taşıyan bu hastalık önemsenmeli ve tedavi için geç kalınmamalıdır. Tedavide ilk olarak antibiyotik kullanımı yer alır. Enfeksiyonlu sıvının cerrahi işlemler göğüsten akıtılması da sağlanır.
Göğüsten su akıtılması işleminden yaklaşık 1-2 ay sonra hasta bitmiş kontrol için çağrılır. Ciğerde su toplaması tedavisi sonrasında bazı hastalarda akciğer kalınlaşması ortaya çıkar, bağışıklık sistemi zayıflar. Bu nesil durumlarla karşılaşılırsa eğer ilaç tedavisine başlanır. İlacın etki etmediği durumlarda ise cerrahi operasyonla plevra soyulur.
Akciğerde su toplamasına niçin olan faktörler tespit edildikten sonra sorunu gidermeye karşın çare işlemleri ile, hasta sağlığına kavuşması için en yerinde tedavi metotları uygulanır ve ilaçlar reçete edilir.
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR