- Bülent Arınç’tan önemli açıklamalar!
- 5 bin kişilik yeni konteyner kent!
- BDP’li heyet Kuzey Irak’a geçti!
- Cilvegözü zanlıları tutuklandı!
- İstanbul’da şafak operasyonu!
- Rehineler yarın teslim edilecek!
admin | 11 Mart 2013 | Güncel, İzmir, Manşet, Üst Haberler
SİNAN DOĞAN (HABER MERKEZİ)
Tariş’e ait birlikler ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) arasında birlikleri mali yönden rahatlatacak büyük bir adım atıldı. İzmir Yeni Kent Merkezi’nde yer alan Tariş’e bağlı birliklere ait 130 dönümlük araziye dev bir proje yapılması için birlikler ile TOKİ iştiraki Emlak Planlama Pazarlama’nın prensipte anlaştığı öğrenildi.
Tariş Pamuk Birliği’nin imza attığı, diğer birliklerin ise imza atmaya hazırlandığı projeye göre Kahramanlar’daki arazide iş merkezi, otel, hastane, alışveriş merkezi ve rezidance inşa edilecek.
Büyük pay pamukçuların
Nihai imzaların atılmasıyla beraber inşaatın 2 yıl içinde başlaması öngörülüyor. Projenin arazi satışı yerine gelir paylaşımı modeli ile yapılması da kararlaştırıldı. Bu modele göre daha önce Tariş Pamuk Birliği’ne ait hamyağ tesislerinin, Tariş İncir Birliği’ne ait kolonya fabrikasının, Tariş Zeytinyağı Birliği’nin depolarının yer aldığı arazide yapılacak projede yaratılacak değerin 1.2 milyar liraya ulaşması beklenirken, birliklere yaklaşık 400 milyon liralık gelirin taahhüt edileceği ifade ediliyor.
Kahramanlar’daki toplam 130 dönümlük arazinin en büyük hissedarı Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği. Arazinin 83 dönümü Tariş Pamuk Birliği’ne, 25 dönümlük kısmı Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’ne, 17 dönümü Tariş İncir Birliği’ne, 4 dönümlük alan ise Tariş Yemta şirketine ait. Yaklaşık 4 yıldır mali sorunlarının üstesinden gelmek için çalışan Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği proje için geçtiğimiz Ocak ayında yapılan genel kurulda delegelerden onay aldı. Projeye sıcak bakan Tariş İncir Birliği de olağanüstü genel kurula gitme kararı aldı. Nisan ayında yapılacak genel kurulda proje delegelerin onayına sunulacak. Genel kurulda kolonya fabrikasının başka bir yere taşınmasıyla ilgili de karar alınacak. Arazinin ikinci büyük hissedarı olan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin de projeyle ilgili son görüşmeleri yapacağı belirtiliyor.
Gelir paylaşımı modeline göre Tariş birlikleri sahip oldukları araziyi TOKİ’nin iştiraki olan Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetimi ve Ticaret A.Ş’ye devredecek. Hasılat paylaşımı oranına göre satılan konutların satış bedeli birliklere verilecek. Geriye kalan miktarı ise projeyi yapan ve satan şirket devralacak.
Borç bitecek
Edinilen bilgilere göre elde edilecek gelirin yüzde 68′i projeyi yapan ve satana, yüzde 32′si ise birliklere aktarılacak. Bu modele göre en büyük hissedar Tariş Pamuk Birliği 250 milyon liralık gelir elde edecek. Birlik bankalara olan 200 milyon liralık borcu ile üretici ortaklarına ve piyasaya olan borcunu rahatlıkla kapatacak. Tariş Pamuk Birliği’nin Ocak ayında yapılan genel kurulunda başkanlığa seçilen Faruk Yaman, “TOKİ ile projenin hayata geçmesi sonucunda asgari 250 milyon liralık değer yaratacağız. Bu proje ile Tariş’in eski güzel günlerine dönecek” demişti.
Tariş İncir Birliği Başkanı Ahmet Fevzi Aruman da, projeyi delegelere sunmak için Nisan ayında genel kurula gitmeyi kararlaştırdıklarını açıkladı. Aruman, “Proje yapılacak yerde kolonya dolum tesisi ve incir depoları var. Proje için bizden onay bekleniyor. Biz de konuyu olağanüstü genel kurul ile delegelerimize götüreceğiz. Genel kuruldan onay alırsak imza atacağız. Hasılat paylaşımı modeline göre yüzde 32 oranında hasılat birliklere verilecek. İmzalayacağımız protokole göre asgari bize verilecek tutar 53 milyon lira. Projenin en geç 2 yıl içinde inşatına başlanacak. Ruhsat alma, proje hazırlama derken 2 yılı bulacak” dedi.
Şengül’den Tütüncüoğlu’na TOKİ tepkisi
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, TOKİ’nin Çeşme’ye yatırım yapmasını Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu’nun engellediğini belirterek, tepki gösterdi. Şengül, “CHP’li belediye başkanları TOKİ’yi engelliyor demiştim. Bu sözümün en güzel örneğini Çeşme’de yaşıyoruz. Kendi binasına dört kat izni veren Çeşme Belediye Başkanı, TOKİ’nin dört katlı binalarına itiraz ediyor” diye konuştu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, Körfezi kirlettiği gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi’ne ceza kesmesine tepki gösteren Aziz Kocaoğlu’na da seslenen Şengül, “Görevini yapan bir bürokrata tepki gösteremezsiniz. Eğer Körfezi kirletiyorsanız, bunun cezası var. Bedelini ödersiniz. Kocaoğlu’nun bir dokunulmazlığı mı var da biz mi bilmiyoruz? Kanun önünde herkes, her belediye başkanı eşittir” dedi. İzmir’in bir çok yerinde özellikle dar gelirli ailelerden yoğun bir talep aldıklarını belirten Şengül, “TOKİ’nin uzun vadeli stratejisi, alt ve orta gelir grubuna yönelik konutlar yapmaktır. Bu çerçevede TOKİ İzmir’de konut yapmak istiyor ama belediyeler bu konuda çok katı bir tutum içinde. Çeşme de bunlardan biri. Çeşme’de otellerde, çeşitli yerlerde çalışan dar gelirli vatandaşlarımızın konut ihtiyacı var. Bunu da karşılamak istiyoruz. Dar gelirli insanlar yaşamasın mı?” diye konuştu.
kaynak : yeniasır